top of page

Αντιμετωπίζοντας το "τέρας" της κρίσης πανικού

Ξέρω πώς είναι. Ξέρω τον φόβο και την απογοήτευση. Ξέρω ότι δεν μπορείς να εξηγήσεις πως ενώ η καθημερινότητά σου δεν το δικαιολογεί, εσύ νιώθεις έντονο άγχος και πίεση. Η λογική σου στα εξηγεί μα δεν την ακούς. Η πίστη στον εαυτό σου συχνά κλονίζεται. Έχεις κουραστεί να παλινδρομείς συναισθηματικά, πότε να πιστεύεις στις ικανότητες σου και πότε να αισθάνεσαι λίγος και ανυπεράσπιστος, να αισθάνεσαι πως δεν είσαι αρκετός και πως είναι θέμα χρόνου να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι. Και για ποιον λόγο, ποιο είναι το νόημα; Όλα μπερδευονται στο κουβάρι του άγχους και της υπερανάλυσης.

Ξέρω πως είναι να ξυπνάς και μαζί σου να ξυπνά κι αυτό το βάρος, το σφίξιμο που τόσο ύπουλα παρεισφύει στη ζωή σου. Ποιος φταίει; Πώς έφτασες εδώ; Έτσι θα είναι από εδώ και πέρα; Η απογοήτευση σιγά σιγά γίνεται καθημερινό συχνά καθημερινό συναίσθημα.

 

Οι κρίσεις πανικού, με μικρό “π”, για να μην τις δώσουμε περισσότερο χώρο από όση τους αξίζει στη ζωή μας, είναι η έκφραση του άγχους που δεν μπορεί να εκφραστεί αλλιώς και να διοχετευθεί αλλού. Κάτι δεν έχει ακομη τακτοποιηθεί και εκφράζεται με τρόπο άγαρμπο, δυσχεραίνει τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Εμφανίζεται στη δουλειά, στη διασκέδαση, στον δρόμο, σε μέρη και χρόνους απρόβλεπτους και μας αφήνει πιο κενούς, πιο φοβισμένους κι αβοήθητους. Ας τολμήσουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε και να αποδεχτούμε αυτήν την πρόκληση, ας δαμάσουμε το τέρας, ας ακούσουμε τι μπορεί να μας λέει όταν μας φοβερίζει και μας ακινητοποιεί. Άλλωστε η ζωή μας είναι "ολόδική" μας κι έχουμε τα εργαλεία και τη δύναμη να αναλάβουμε τα ηνία της.

 

"Ποιά θα είναι η δομή του εργαστηρίου? Τι θέματα θα δουλέψουμε?"


Μέσα από μια σειρά 10+1 διαδικτυακών ομαδικών συνεδριών διάρκειας 2 ωρών, που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα (1 Απριλίου-17 Ιουνίου), θα δούμε μαζί:

  • Τι είναι η κρίση πανικού. Πόσο χώρο παίρνει στην καθημερινότητά μας και πόση ενέργεια καταναλώνουμε;

  • Γιατί έρχεται κι όταν δεν θα έπρεπε, όταν δεν υπάρχει εμφανές άγχος;

  • Τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αντιμετώπισης. Πότε υπάρχει ανταπόκριση;

  • Καθένας έχει τη δική του ιστορία. Τι κρύβεται πίσω από τις δικές σου κρίσεις; Γιατί επιλέγει έτσι ο εαυτός σου να αντιδράσει και σε τι αντιδρά;

  • Πώς μοιάζει το δικό σου τέρας; Από τι είναι φτιαγμένο;

  • Πού αποσκοπεί τόσο άγχος και τι συντηρεί; 

  • Τι γίνεται με το εργασιακό άγχος, με την αίσθηση πως δεν ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις της δουλειάς και πως δεν μπορώ να σηκώσω αυτό το βάρος;

  • Ενδυνάμωση Εαυτού: τίποτα που εγώ δημιουργώ δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο μου.

 

"Σε ποιούς απευθύνεται η ομάδα;"

Η ομάδα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις δυσκολίες του άγχους και των κρίσεων πανικού μέσα από μια πιο προσωπική ματιά, να βρουν τα πραγματικά αίτια της ύπαρξης τους, να μπορέσουν να τα καταλάβουν, να τα μετριάσουν, να τα αντιμετωπίσουν, να μάθουν να τα αποκωδικοποιούν.

"Πως θα βοηθηθώ;"

Μέσα από τις συζητήσεις, τις ασκήσεις και το μοίρασμα οι συμμετέχοντες θα μάθουν να αποκρυπτογραφούν τους λόγους, τις πηγές του άγχους και να το διαχειρίζονται. Είναι ένα πρώτο βήμα αναγνώρισης και συμπόρευσης με κάτι που αφού επιμένει να εμφανίζεται οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και να μάθουμε να το επεξεργαζόμαστε.

"Τι χαρακτήρα θα έχουν οι ομαδικές συνεδρίες;"

Οι συνεδρίες έχουν χαρακτήρα συμβουλευτικό και υποστηρικτικό. Η ομάδα δεν έχει σεμιναριακό ή εκπαιδευτικό χαρακτήρα, τα μέλη θα διαδρούν μέσω του διαλόγου, θα μοιράζονται όσα θέλουν κι επιλέγουν, καθένα στον δικό του/της ρυθμό. 

 

"Θα είναι ανοικτή η ομάδα σε νέα μέλη;"

Η ομάδα που θα συγκροτηθεί θα είναι "κλειστή", δηλαδή θα αποτελείται αυστηρά από 5 έως 10 άτομα χωρίς να επιτρέπεται η εισαγωγή νέων μελών μετά την πρώτη συνεδρία.

 

"Είναι απαραίτητη η συμμετοχή μου με ανοικτή την κάμερα;"

Η ενεργοποίηση της κάμερας κρίνεται απαραίτητη κατα τα πρότυπα των εκ του σύνεγγυς συνεδριών ενώ οι συνεδρίες θα καλύπτονται από το ιατρικό απόρρητο.

"Υπάρχουν προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μου στην ομάδα;"

Προϋπόθεση για την συμμετοχή σας είναι μία σύντομη συνέντευξη μαζί μου για να διαπιστώσω εάν το περιεχόμενο και το πλαίσιο των συνεδριών ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας και αντίστροφα. Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ή τη παροχή διευκρινήσεων μπορείτε είτε να με καλείτε στο κινητό μου τηλέφωνο.

"Ποιο είναι το κόστος συμμετοχής;"

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 700 ευρώ (50% προκαταβολή και 50% με το πέρας της 5ης συνεδρίας).

bottom of page